Jak gotować na płycie indukcyjnej

Gotowanie indukcyjne stało się ostatnio szalenie modne, ponieważ spełnia w stu procentach wymagania współczesnych klientów, którzy chcą gotować szybko, ekonomicznie i bezpiecznie. Ciepło wytwarzane jest bezpośrednio w naczyniu, co ogranicza straty energii. Na dowód poniższe zestawienie:
Kuchenki o mocy 2800 W Podgrzanie 2 l wody w temp. 20ºC do temp. 90ºC Czas
Blat indukcyjny 225 Wh 5 minut
Płytka elektryczna 320 Wh 7 minut
Palnik gazowy 390 Wh 10 minut
  Gotowanie indukcyjne przebiega przy zachowaniu najwyższego stopnia bezpieczeństwa. W odróżnieniu od innych sposobów gotowania, ciepło powstaje wówczas, gdy na powierzchni stawia się naczynie czułe na magnetyczne pole, tym samym ryzyko poparzenia jest znacznie mniejsze. Blat bez naczyń pozostaje chłodny. Dla osób niewtajemniczonych przedstawiamy wskazówki, o których należy pamiętać podczas gotowania indukcyjnego:
  • Po zagotowaniu potrawy przełącz moc grzania na co najmniej jeden poziom niżej
  • Stosuj energooszczędne rozwiązania: korzystaj z funkcji łączenia dwóch pół w jedno, płyty automatycznie rozpoznają rozmiar, pozycję i kształt garnka oraz funkcji „booster” przyspieszającej gotowanie
  • Stosuj odpowiednie garnki, przeznaczone do kuchni indukcyjnej. Nie wolno stosować naczyń ceramicznych, szklanych, aluminiowych, miedzianych i z brązu. Naczynia emaliowane muszą posiadać wkład z metalu ferromagnetycznego
  • W pobliżu kuchenki indukcyjnej nie zostawiaj kart kredytowych, płatniczych, mogą ulec rozmagnesowaniu

Jakie garnki można stosować na kuchni indukcyjnej

Odpowiednie tworzywo
  • Tylko naczynia wykonane z metali ferromagnetycznych można stosować do gotowania indukcyjnego. Jest to materiał przyciągający magnes. Można użyć garnków z żelaza, emaliowanego lub nieemaliowanego lanego żelaza, stali, stali nierdzewnej i aluminium jeśli posiadają oznaczenie – przystosowane do kuchni indukcyjnych
  • W prosty sposób można sprawdzić, który garnek nadaje się na płytę indukcyjną: wystarczy do spodu garnka przyłożyć magnes, jeżeli trzyma się dna, to znaczy że jest odpowiedni
  • Najwięksi producenci garnków produkują naczynia nadające się do wszystkich rodzajów kuchenek. Do takich należą np. garnki Kinghoff, Berghoff
Właściwa wielkość
  • Stosuj garnki o idealnie płaskim dnie ferromagnetycznym, o średnicy zgodnej z zakresem podanym przez producenta
  • Nie należy stosować naczyń z nóżkami lub o wypukłym dnie

Kto nie powinien korzystać z kuchni indukcyjnej

Nie zaleca się korzystania z kuchni indukcyjnej osobom z rozrusznikiem serca, istnieje ryzyko zagrożenia dla zdrowia.

Co zyskujesz gotując na płycie indukcyjnej

  • Szybkie i bezpieczne przyrządzanie potraw
  • Zdrowe potrawy, bogate w witaminy
  • Łatwe mycie
  • Mniejsze koszty